SELER W KUCHNI

Seler gotowany i surowy
Gotowany seler jest łatwo strawny. Aby nie utracić jego aromatu w bulionie, należy pokrojone liście lub kawałki korzenia dodać na krótko przed ukończeniem gotowania.
Seler do jedzenia nie powinien być zbyt długo gotowany, aby nie utracił witamin i olejków eterycznych.
Korzeń selera utarty na tarce, z dodatkiem różnych jarzyn wymieszany z łyżką śmietany i przyprawami ziołowymi, jest pyszną surówką. Skład jej można zmieniać dodając ziemniaki, paprykę, szczyptę cynamonu i imbiru czy posiekane orzechy.
Przyprawę stanowią - suszone lub zielone liście i ogonki liściowe. Suszy się je i tłucze lub miele. Nasiona są używane w całości lub po zmieleniu. Liście selera popularne są w kuchni krajów bałkańskich, także w kuchni angielskiej, francuskiej i amerykańskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz