Seler gotowany i surowy
Gotowany seler jest łatwo strawny. Aby nie utracić jego aromatu w bulionie, należy pokrojone liście lub kawałki korzenia dodać na krótko przed ukończeniem gotowania.
Seler do jedzenia nie powinien być zbyt długo gotowany, aby nie utracił witamin i olejków eterycznych.
Korzeń selera utarty na tarce, z dodatkiem różnych jarzyn wymieszany z łyżką śmietany i przyprawami ziołowymi, jest pyszną surówką. Skład jej można zmieniać dodając ziemniaki, paprykę, szczyptę cynamonu i imbiru czy posiekane orzechy.
Przyprawę stanowią - suszone lub zielone liście i ogonki liściowe. Suszy się je i tłucze lub miele. Nasiona są używane w całości lub po zmieleniu. Liście selera popularne są w kuchni krajów bałkańskich, także w kuchni angielskiej, francuskiej i amerykańskiej.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz