KREM ZIEMNIACZANY Z BOBEM

  • 4 duże ziemniaki
  • ok. 25 dag mrożonego bobu
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • kostka bulionu warzywnego z oliwą i ziołami
  • kostka bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
 Z ziaren bobu po rozmrożeniu zdjąć łupiny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dymki posiekać i podsmażyć przez chwilę na maśle, po czym dodać ziemniaki, bób i rozpuszczone w 3 szklankach wody kostki bulionowe. Gotować 15 minut. Lekko ostudzić zupę, po czym ją zmiksować. Do zupy dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, posypać siekaną zieloną pietruszką i ponownie podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz