KREM Z SERKA MASCARPONE

  • 1 łyżka schłodzonej śmietany kremowej (30%)
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 połówek moreli z syropu
  • sok z cytryny
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • pół szklanki migdałów "słupków"
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
Na rozpuszczonym maśle zrumienić migdały, po czym wsypać cukier i smażyć, aż się skarmelizuje. Ostudzić. Zmiksować połówki moreli, dodając 3-4 łyżki syropu od owoców. Ubić trzepaczką do piany śmietanę, połączyć ją z mascarpone, zmiksować (końcówką ubijającą), dodając do smaku cukier i sok z cytryny.
W pucharkach układać zmiksowane morele, na nich krem, a następnie połówki brzoskwiń i podsmażone migdały. Schłodzić.

Antoine Vollon. martwa natura z białym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz