Historia sałatki coleslaw sięga
prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i
świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).
- 2 szklanki cienko posiekanej białej kapusty
- 1 marchew pokrojona w cienkie paseczki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta kminku
- sól
Obficie posolić kapustę w dużej misce, odstawić. Po półgodzinie opłukać na sicie i osuszyć. Zmieszać z marchewką, szczypiorem, śmietaną i przyprawami. Wstawić do lodówki, aby się "przegryzła", wyjąć z chłodu na pół godziny przed podaniem.
Juan Sanchez Cotan. Martwa natura z kapustą, melonem, jabłkiem i ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz