COLESŁAW Z KMINKIEM

Historia sałatki coleslaw sięga prawdopodobnie jeszcze kulinarnej sztuki starożytnych Rzymian, skąd została wcielona do wielu kultur kulinarnych Europy jak i świata. Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty).

  • 2 szklanki cienko posiekanej białej kapusty
  • 1 marchew pokrojona w cienkie paseczki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta kminku
  • sól
Obficie posolić kapustę w dużej misce, odstawić. Po półgodzinie opłukać na sicie i osuszyć. Zmieszać z marchewką, szczypiorem, śmietaną i przyprawami. Wstawić do lodówki, aby się "przegryzła", wyjąć z chłodu na pół godziny przed podaniem.

Juan Sanchez Cotan. Martwa natura z kapustą, melonem, jabłkiem i ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz