- 3/4 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 mały oscypek
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz się spieni, dodaj ziemniaki i posyp je pieprzem. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złociste i chrupiące. Oscypek pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków wraz z posiekanym rozmarynem i połówką łyżeczki soli. Smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Podawaj z kefirem lub maślanką na kolację. Jeśli nie masz świeżego rozmarynu, w ostateczności możesz wziąć suszony.
Cornelius Hankins. Ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz