- 2 duże pory
- 1 posiekana mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 l wody (lub bulionu może być z kostki)
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 200 ml śmietany 12%
- 200 ml śmietany 22%
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
Pory myjemy i kroimy w cienkie krążki (tylko białą część). Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z posiekaną cebulą i masłem, przykrywamy i dusimy przez 5 minut, pilnując, aby warzywa się nie zarumieniły. Dolewamy wodę (lub bulion), dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy. Dolewamy podgrzane mleko i śmietanę 12%. Doprowadzamy do wrzenia i znowu miksujemy. Gdy zupa lekko przestygnie, dodajemy śmietanę 22%, dokładnie mieszamy, przyprawiając do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Józef Chełmoński. Bociany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz