- 1 cukier waniliowy
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki podgrzanego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szklanki mleka
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka masła do posmarowania blachy
Nadzienie: budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać rodzynki.
Gdy ciasto powiększy swoja objętość, przekroić je na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na dwa prostokąty (20cm x 30cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Roladę pokroić na 2cm plastry, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz