DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM

  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka masła do posmarowania blachy
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiać ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.
Nadzienie: budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać rodzynki.
Gdy ciasto powiększy swoja objętość, przekroić je na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na dwa prostokąty (20cm x 30cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Roladę pokroić na 2cm plastry, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz