- 1 budyń o smaku śmietankowym
- 200 g mąki
- 225 g cukru
- 1 jajko
- 190 g masła
- 2 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 60 g płatków migdałowych
- 2 łyżki mleka
Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godziny. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi.
masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
polewa:
Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200st.C. Piec 35-40 minut. Kroić schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz