SZRLOTKA Z POLEWĄ MIODOWO-MIGDAŁOWĄ

  • 1 budyń o smaku śmietankowym
  • 200 g mąki
  • 225 g cukru
  • 1 jajko
  • 190 g masła
  • 2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki mleka
ciasto:
Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godziny. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi.
masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
polewa:
Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200st.C. Piec 35-40 minut. Kroić schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz