ZUPA SEROWA

  • 3 cebule
  • 30-40 dag żółtego sera (cheddar lub inny ostry ser)
  • 3 łyżki masła
  • mąka
  • 1 litr bulionu wołowego z kostki
  • 1 litr mleka
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • pieprz
Masło rozgrzewamy w rondlu i dodajemy cebule obrane i posiekane w kostkę - niech się to wszystko dusi na średnim ogniu tak, aby cebula była miękka i szklista, ale nie zarumieniona. Cebulę trzeba mieszać. Gotową cebulę oprószamy mąką i smażymy jeszcze przez chwilę nie dopuszczając do zarumienienia. Stopniowo dolewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut, często ją mieszając. Następnie dodajemy mleko, szczyptę pieprzu i odrobinę ostrej papryki. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy utarty żółty ser. Musi on być w dobrym gatunku, dojrzały, aby się roztopił. Zupę jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając, jeśli trzeba, dodajemy sól. Podajemy ją w ogrzanych miseczkach.

Micaiah Hardison. Martwa natura z serem i oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz