W handlu rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje herbaty suszonej:
CZARNA zwana też angielską, najpopularniejsza w Europie. Dzieli się w zależności od jakości listków na FLOWERY PEKOE - drobna, pączki i listki z góry pędu, ORANGE PEKOE - nieco większe całe liście, PEKOE SOUCHONG - to gatunek herbaty z trzecich lub czwartych listków, do tej grupy zalicza się PAKOA SOUCHONG BROKEN (łamane).
ZIELONA, NIE FERMENTOWANA. Napar o zielonkawym kolorze jest bardzo aromatyczny i zdrowy.
OOLONG (ULUNG), jest pośrednim rodzajem między dwoma wcześniej wymienionymi.
Za najlepsze uważa się herbaty z plantacji wysokogórskich. Wśród CZARNYCH uznaniem cieszą się herbaty darjeeling, nilgiri - cejlońskie highgroton, yunan.
Z ZIELONYCH najlepsze pochodzą z Chin, a uznane oolongi z Tajwanu.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz