O GATUNKACH HERBATY

W handlu rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje herbaty suszonej:
CZARNA zwana też angielską, najpopularniejsza w Europie. Dzieli się w zależności od jakości listków na FLOWERY PEKOE - drobna, pączki i listki z góry pędu, ORANGE PEKOE - nieco większe całe liście, PEKOE SOUCHONG -  to gatunek herbaty z trzecich lub czwartych listków, do tej grupy zalicza się PAKOA SOUCHONG BROKEN (łamane).
ZIELONA, NIE FERMENTOWANA. Napar o zielonkawym kolorze jest bardzo aromatyczny i zdrowy.
OOLONG (ULUNG), jest pośrednim rodzajem między dwoma wcześniej wymienionymi.
Za najlepsze uważa się herbaty z plantacji wysokogórskich. Wśród CZARNYCH uznaniem cieszą się herbaty darjeeling, nilgiri - cejlońskie highgroton, yunan.
Z ZIELONYCH najlepsze pochodzą z Chin, a uznane oolongi z Tajwanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz