·
5-6 fonekułów
·
pół butelki wina czerwonego
·
sok z brzoskwiń w puszce
·
łyżka octu balsamicznego
·
20 ml śliwowicy
·
oliwa
·
pół łyżeczki soli
·
pieprz
Fenkuły przyciąć tak, aby została tylko bulwiasta część z
kilkucentymetrowymi łodygami (białe części), obrać z zewnętrznych łodyg,
przyciąć od strony korzenia i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Ułożyć na
rozgrzanej oliwie, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając
wodą. Osobno połączyć w rondelku pozostałe składniki i gotować, aż objętość
zmniejszy się o połowę - sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu.
Wylać sos na talerze (albo na półmisek) i na nim układać uduszone połówki
fenkuła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz