FENKUŁ W SOSIE Z WINA

·        5-6 fonekułów
·        pół butelki wina czerwonego
·        sok z brzoskwiń w puszce
·        łyżka octu balsamicznego
·        20 ml śliwowicy
·        oliwa
·        pół łyżeczki soli
·        pieprz
Fenkuły przyciąć tak, aby została tylko bulwiasta część z kilkucentymetrowymi łodygami (białe części), obrać z zewnętrznych łodyg, przyciąć od strony korzenia i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Ułożyć na rozgrzanej oliwie, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą. Osobno połączyć w rondelku pozostałe składniki i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę - sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu. Wylać sos na talerze (albo na półmisek) i na nim układać uduszone połówki fenkuła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz