KALAREPKA NADZIEWANA GROSZKIEM

·        8 kalarepek
·        1 mała cebula
·        puszka groszku konserwowego
·        łyżka naci pietruszki
·        masło
·        łyżka mąki pszennej
·        2-3 łyżki bardzo gęstej śmietanki
·        sól
Przygotować nadzienie: na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać groszek (bez zalewy), drobno posiekaną natkę pietruszki, śmietanę (kremówkę) i przyprawić. Dusić krótko, aby smaki się wymieszały. Kalarepy młode, średniej wielkości (pozostawić i posiekać środkowe listki, jeśli są) obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (powinny pozostać ścianki o grubości około 1 cm) i napełnić nadzieniem. W dużym rondlu roztopić łyżkę masła, włożyć kalarepy, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, posolić i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy kalarepy będą prawie miękkie, dodać posiekane listki i dalej dusić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Kalarepy wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Sos podprawić zasmażką i zagotować, podać osobno w sosjerce. Nadziewane kalarepy podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie np. z ziemniakami.
B. Gołojuch. Zielony groszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz