·
8 kalarepek
·
1 mała cebula
·
puszka groszku
konserwowego
·
łyżka naci
pietruszki
·
masło
·
łyżka mąki
pszennej
·
2-3 łyżki bardzo
gęstej śmietanki
·
sól
Przygotować nadzienie: na maśle zeszklić
drobno posiekaną cebulę, dodać groszek (bez zalewy), drobno posiekaną natkę
pietruszki, śmietanę (kremówkę) i przyprawić. Dusić krótko, aby smaki się
wymieszały. Kalarepy młode, średniej wielkości (pozostawić i posiekać środkowe
listki, jeśli są) obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (powinny pozostać ścianki o
grubości około 1 cm) i napełnić nadzieniem. W dużym rondlu roztopić łyżkę
masła, włożyć kalarepy, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, posolić i dusić do miękkości
pod przykryciem. Gdy kalarepy będą prawie miękkie, dodać posiekane listki i
dalej dusić. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Kalarepy wyłożyć na ogrzany
półmisek i trzymać w cieple. Sos podprawić zasmażką i zagotować, podać osobno w
sosjerce. Nadziewane kalarepy podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielne
danie np. z ziemniakami.
B. Gołojuch. Zielony groszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz