LEKKIE PLACUSZKI
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
- 30 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy w misce, dodajemy sól i cukier. Dolewamy mleko z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Smażymy placuszki, nakładając ciasto łyżką na suchą patelnię. Gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy ciepłe, polane syropem klonowym, z sezonowymi owocami.
Christoforos Winter. Martwa natura z placuszkami i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz