ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI (Kirmizi fasulye corbasi)

(na 4 osoby)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 duża puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 rosołu
  • sół, pieprz mielony
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka papryki
  • ostra papryka, cukier
  • 4 kromki białego chleba
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • garść siekanej, zielonej pietruszki
Olej rozgrzać, posiekane warzywa udusić. Dodać roztarty z solą czosnek i krótko poddusić. Dodać pastę pomidorową. Całość zalać rosołem i połączyć z dobrze odsączoną fasolą. Zupę zagotować, przyprawić do smaku sokiem cytrynowym i cukrem. Kromki chleba, bez skórki, pokroić w drobną kostkę. Zmieszać z drobno posiekanymi jajkami, skórką z cytryny i pietruszką i dodać do zupy. Zupę powtórnie podgrzać. 

Zobacz jeszcze:
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z POMIDORAMI
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI

Henri de Ferrieres. Posiłek (XVI wiek)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz