ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI
- paczka czerwonej fasoli (ok. 1/2 kg)
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 4-5 ziemniaków
- przyprawy (pieprz, majeranek, ew, sól)
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 dag masła
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki drobno posiekana
Fasolę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie zagotowujemy i zmniejszamy temperaturę. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Przyrządzamy zasmażkę z 5 dag masła, mąki i wody. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Podajemy posypaną natką pietruszki, ewentualnie z pieczywem.
Zobacz jeszcze:
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI (Kirmizi fasulye corbasi)
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z POMIDORAMI
Jacek Sroka. Czerwona zupa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz