ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI


  • paczka czerwonej fasoli (ok. 1/2 kg)
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 4-5 ziemniaków
  • przyprawy (pieprz, majeranek, ew, sól)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 dag masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • natka pietruszki drobno posiekana
Fasolę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie zagotowujemy i zmniejszamy temperaturę. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Przyrządzamy zasmażkę z 5 dag masła, mąki i wody. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Podajemy posypaną natką pietruszki, ewentualnie z pieczywem.

Zobacz jeszcze:
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI (Kirmizi fasulye corbasi)
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Z POMIDORAMI

Jacek Sroka. Czerwona zupa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz