Kuchnia japońska słynie nie tylko z oryginalnych dań, ale przede wszystkim ze sposobu ich podawania. Japończycy uważają, że to, co znajduje się na stole, ma cieszyć wszystkie zmysły - także zmysł wzroku. Każdy posiłek jest specjalnie zaaranżowany. Chodzi przy tym o to, że jedzenie powinno wywoływać także głębsze przemyślenia. Japończyk zastawiając stół, zastanawia się nad związkami podawanych produktów z przyrodą, z innymi ludźmi i z kosmosem.
Jedna z zasad, do których odniesienie jest niezbędne, to sezonowość produktów i samych potraw. Podchodzi się do niej z subtelnością i nie zawsze wprost. W myśleniu o komponowaniu posiłku i stołu można sięgać zarówno w przeszłość, zaznaczając to, co minęło, jak i w przyszłość, akcentując to, co ma nastąpić.
W symbolicznym języku potraw oraz ich aranżacji można wyrazić zarówno żal, jak i radość. Naturalne akcenty, związane z porą roku, wprowadzane są przez zastosowanie kompozycji z liści i kwiatów. Te dekoracje akcentują jednocześnie związek z naturą. Same potrawy, ich składniki oraz dodatki są układane według zasad rządzących estetyką. Ułożenie potraw na stole zawsze stanowi przemyślaną ich kombinację. Dzięki temu jedzenie staje się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem głodu.
Często przywoływane powiedzenie tak ujmuje różnicę w podejściu do żywienia Chińczyka i Japończyka: Chińczyk, widząc coś, co rośnie lub się rusza, myśli, jak to przyrządzić, aby zjeść, Japończyk zaś - jak można zjeść to pięknie. Hm... - powiedzenie zapewne wymyślili Japończycy, nie Chińczycy, ale coś w tym jest: jem, więc myślę.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz