kaiseki ryōri (懐石料理)

To pełen elegancji zestaw tradycyjnych potraw, których syl podawania związany jest z mijającym czasem. Jest wyrazem szacunku dla przodków. Kolejność dań podawanych zgodnie z duchem wabi i sabi jest stała - obrazuje obecną chwilę. celem uczestniczenia w tym szczególnym posiłku jest uzyskanie poczucia dotarcia do Prawdy, wewnętrznego ładu, wywołane dzięki prostocie i skromności potraw. Rok w Japonii dzieli się na dwa główne okresy: lato i zimę. Latem podaje się warzywa smażone na oleju i dodatki serwowane na lodzie oraz zimną herbatę. Zima natomiast to pora ryb i wszelkich darów morza. Dostrzega się także jesień i wiosnę. Jesienią spożywa się soję, jadalne kasztany, dynie i ziemniaki imo. Wiosną na talerzach pojawiają się warzywa i kwiaty. To czas kwitnących wiśni! Sezon spotkań kaiseki ryōri rozpoczyna się jesienią, kończy zimą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz