To pełen elegancji zestaw tradycyjnych potraw, których syl podawania związany jest z mijającym czasem. Jest wyrazem szacunku dla przodków. Kolejność dań podawanych zgodnie z duchem wabi i sabi jest stała - obrazuje obecną chwilę. celem uczestniczenia w tym szczególnym posiłku jest uzyskanie poczucia dotarcia do Prawdy, wewnętrznego ładu, wywołane dzięki prostocie i skromności potraw. Rok w Japonii dzieli się na dwa główne okresy: lato i zimę. Latem podaje się warzywa smażone na oleju i dodatki serwowane na lodzie oraz zimną herbatę. Zima natomiast to pora ryb i wszelkich darów morza. Dostrzega się także jesień i wiosnę. Jesienią spożywa się soję, jadalne kasztany, dynie i ziemniaki imo. Wiosną na talerzach pojawiają się warzywa i kwiaty. To czas kwitnących wiśni! Sezon spotkań kaiseki ryōri rozpoczyna się jesienią, kończy zimą.
SZUKAJ W QCHNI:
ALE PASZTET
british cuisine
česká kuchyně
cocina española
cocina mexicana
Cozinha portuguesa
cucina Italiano
cuisine française
danske køkken
Deutsch Küche
DIETY
DZIURA W SERZE
gadu gadu do obiadu
Gotowanie na wielkim ekranie
JEGO WYSOKOŚĆ ZIEMNIAK
KIPI KASZA...
KLUSKI KLUSECZKI MAKARONY
KOCIOŁEK CZAROWNICY
kuchnia polska
Lietuvos virtuvė
magyar konyha
MĄDRZEJSZE OD KURY
morski drobiazg
Na grzyby
Na ryby
na zimę
NAPITKI
Nederlandse keuken
norsk mat
OMASTY
österreichische Küche
PIEKARNIA
PIEROGARNIA
PLACKI NALEŚNIKI
po obiedzie...
POLEWKI
przed obiadem...
PRZEPISY BABUNI
RAJSKI OWOC
RYŻ DOSKONAŁY
sałaty i sałatki
SŁOWNICZEK KUCHENNY
svensk mat
TROCHĘ AFRYKI
trzeba przyprawić...
Türk mutfağı
việt ẩm thực
Vlaamse keuken
we własnym sosie
WIELKANOC
WIGILIA
wyrwane z korzeniami
ZBOŻA i PŁATKI
Ελληνική κουζίνα
българска кухня
русская кухня
Українська кухня
ქართული სამზარეულო
המטבח היהודי
المأكولات العربية
भारतीय भोजन
ภาษาไทย
中國美食
日本料理
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz