- 2 filety miruny
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- zioła prowansalskie
- koperek
Filety z miruny opłukać i przekroić na połowę. Posypać je solą i pieprzem z każdej strony. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Jedną połówkę cytryny pokroić na 4 plasterki, a z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok.
Każdy filet miruny rozłożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (na błyszczącej stronie). Skopić wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie posypać ziołami prowansalskimi i koperkiem. Na koniec na każdym filecie położyć plasterek cytryny. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190 st.C.
Fryderyk Antoni Hayder. Martwa natura.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz