CYTRYNOWA MIRUNA

  • 2 filety miruny
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • zioła prowansalskie
  • koperek
Filety z miruny opłukać i przekroić na połowę. Posypać je solą i pieprzem z każdej strony. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Jedną połówkę cytryny pokroić na 4 plasterki, a z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok. 
Każdy filet miruny rozłożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (na błyszczącej stronie). Skopić wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie posypać ziołami prowansalskimi i koperkiem. Na koniec na każdym filecie położyć plasterek cytryny. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190 st.C. 



Fryderyk Antoni Hayder. Martwa natura.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz