- 300 g ciasta typu francuskiego
- 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza
- kilka suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g kiszonej kapusty
- obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 jako
- pieprz ziarnisty
- sól do smaku
Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie. Ugotować, wystudzić, pokroić w paski i podsmażyć wraz z cebulą na oleju. Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować przez 30 minut z włoszczyzną i przyprawami. Pod koniec dodać grzyby i wystudzić. Ciasto lekko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć wcześniej kapustę z grzybami oraz kawałki pieczonego sandacza. Całość delikatnie zawinąć, posmarować jajkiem i delikatnie ponakłuwać. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st.C.
W kuchni. Artysta nieznany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz