KULEBIAK Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I PIECZONYM SANDACZEM

  • 300 g ciasta typu francuskiego
  • 200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 jako
  • pieprz ziarnisty
  • sól do smaku
Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie. Ugotować, wystudzić, pokroić w paski i podsmażyć wraz z cebulą na oleju. Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować przez 30 minut z włoszczyzną i przyprawami. Pod koniec dodać grzyby i wystudzić. Ciasto lekko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć wcześniej kapustę z grzybami oraz kawałki pieczonego sandacza. Całość delikatnie zawinąć, posmarować jajkiem i delikatnie ponakłuwać. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st.C.

W kuchni. Artysta nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz