ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM


  • 0,5 kg szpinaku
  • 4 jajka
  • 100-150 łososia wędzonego
  • 1 serek almette śmietankowy (można nieco więcej)
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić, a następnie na niewielkiej ilości tłuszczu odparować go. Dodać czosnek, sól, pieprz, odstawić do wystudzenia. Dodać 4 żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt płynna - można dodać łyżkę mąki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i równo rozłożyć masę szpinakową do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C około 25 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie przewrócić na ściereczkę i zdjąć papier. Na ciasto rozłożyć serek, następnie pokrojonego łososia i zwinąć roladę. Wstawić do lodówki.

Ivan Mainbourg. Martwa natura z łososiem i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz