GOTOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM JOGURTOWYM


  • 600 g surowego łososia ze skórą
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 limonka lub cytryna
sos:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Łososia oczyść i umyj, nie usuwaj skóry. Podziel na porcje. Podgrzej bulion w takiej wielkości garnku, aby można było włożyć do niego łososia. Gdy bulion zacznie wrzeć, włóż do niego łososia, koperek i przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie delikatnie, żeby się nie rozpadła, wyjmij rybę z garnka i przełóż na talerz, ostudź. Przygotuj sos: kapary posiekaj i wymieszaj z jogurtem i szczypiorkiem. Polej ciepłą rybę.

Viktoria Sukhasyan. Martwa natura z łososiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz