FISHBURGER


  • 1 dowolny filet z ryby, np. sola (ok. 25 dag)
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • ok. 10 dag żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 2 duże bułki
Filet z ryby przekroić na połowę. Umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z dwóch stron na gorącym oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidor pokroić w plasterki. Bułki przekroić na połowę. Na rozkrojoną bułkę położyć część startego sera, usmażony filet z ryby (może być gorący), znów tarty ser, plasterki pomidora i znowu starty ser. Całość przykryć górną częścią bułki i lekko docisnąć. Tak przygotowane fishburgery ułożyć w formie wyłożonej folią aluminiową. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło.

William Merrit Chase. Ryby, dzbanek i miska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz