- 1 dowolny filet z ryby, np. sola (ok. 25 dag)
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej słonecznikowy
- ok. 10 dag żółtego sera
- 1 pomidor
- 2 duże bułki
Filet z ryby przekroić na połowę. Umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć z dwóch stron na gorącym oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidor pokroić w plasterki. Bułki przekroić na połowę. Na rozkrojoną bułkę położyć część startego sera, usmażony filet z ryby (może być gorący), znów tarty ser, plasterki pomidora i znowu starty ser. Całość przykryć górną częścią bułki i lekko docisnąć. Tak przygotowane fishburgery ułożyć w formie wyłożonej folią aluminiową. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło.
William Merrit Chase. Ryby, dzbanek i miska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz