kruche kakaowe ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny Palma
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka rumu
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao do ciast
masa bez twarogu:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże śmietany 18% (2x400 ml)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać żółtka, margarynę, olej, rum, cukier, proszek do pieczenia i kakao do ciast. Wszystko razem posiekać nożem, wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać śmietanę, wsypać budyń śmietankowy w proszku i wymieszać łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę kruchego kakaowego ciasta. Na ciasto wylać masę bez twarogu i na górę zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 st.C.
Uwaga: po upieczeniu należy zostawić ciasto w piekarniku przez 2 godziny, i przez ten czas nie wolno otwierać piekarnika.
Roger Fry. Martwa natura z kawałkiem kakaowego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz