TROCHĘ ZIÓŁ I PRZYPRAW:

KOLENDRA (Coeiandrum sativum)

Nasiona kolendry mają niezwykle przyjemny, słodkawy i zarazem kwaskowy smak. Występują w przepisach kuchni arabskiej i indyjskiej. Są niezbędne do potraw "curry" i "kofte" (małe mielone kotleciki), nadają im specyficzny smak. Wieprzowina lub kotlety schabowe bardzo zyskują na smaku, jeżeli przed pieczeniem lub smażeniem natrze się je zmielonymi nasionami kolendry. Świetna przyprawa do zupy fasolowej lub farszu z drobiu. Używana jest też w małych ilościach do deserów i kruchych ciasteczek.

KURKUMA (Curcuma domestica)

Przyprawę tę otrzymuje się przez suszenie zmielonej łodygi i korzenia rośliny kurkumy należącej do rodziny imbirowatych. Bardzo łagodna w smaku, o delikatnym zapachu. Swym pięknym, żółtym kolorem nadaje potrawie barwę, jest jednym z podstawowych składników przyprawy oraz potrawy curry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz