SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OLIWKAMI I FASOLKĄ

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • po 15 dag zielonych i czarnych oliwek
  • po 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 czerwone cebule (ok.15 dag)
  • 3 łyżka kaparów
sos:
  • 4 fileciki anchois
  • 1 szalotka (5 dag)
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • po 2 łyżeczki posiekanej natki, bazylii i majeranku
  • sól, pieprz
Zrób sos: szalotkę i anchois posiekaj, dodaj zioła, oliwę, ocet, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie (5 minut), odcedź i przelej na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszoruj (nie obieraj!) i pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie (15 minut). Odcedź, włóż do miski. Sos podgrzej, połową polej ziemniaki i wymieszaj. Ciepłe ziemniaki rozłóz na talerzach. Pozostałym sosem polej fasolkę, rozłóż na ziemniakach. Sałatkę posyp posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz