·
0,5 kg gąsek
·
2 kostki rosołowe
·
2-3 łyżki gęstej śmietany
·
łyżka mąki
·
sól
·
mielony pieprz do smaku
Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wody, po 10
minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, pod
bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami
rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec
gotowania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka
łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko
jeden raz zagotować. Podawać z ugotowanymi kluskami (łazankami lub zacierkami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz