ZUPA Z GĄSEK

·        0,5 kg gąsek
·        2 kostki rosołowe
·        2-3 łyżki gęstej śmietany
·        łyżka mąki
·        sól
·        mielony pieprz do smaku
Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wody, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować. Podawać z ugotowanymi kluskami (łazankami lub zacierkami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz