- Suszonej fasoli nie należy moczyć przed
gotowaniem. Co prawda przyśpieszy to jej gotowanie, ale też pozbawi części
smaku. Suszoną fasolę warto solić na początku gotowania, by była dobrze
przyprawiona. Jedna łyżeczka soli na ),5 kg fasoli powinna wystarczyć. Po
ugotowaniu można ją jeszcze dosolić do smaku.
- Gotowanie fasoli, soczewicy i innych
strączkowych zawsze należy zacząć od wrzucenia ich do zimnej wody. Sole
mineralne spowalniają mięknięcie suszonej fasoli.
- Jeśli fasola po ugotowaniu ma być lekka
i niepozlepiana – jak ryż należy gotować ją w dużej ilości wody.
- Fasolę można uznać za gotową, gdy jest
miękka w środku, ale nie powinna być kredowobiała. Można ją także sprawdzić,
dmuchając na wyjęte z garnka ziarno. Jeśli skórka się marszczy, skrobia pod nią
jest dobrze ugotowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz