·
4 pęczki
rzodkiewek
·
6 średnich
pieczarek
·
3 łyżki masła
·
½ cytryny
·
1 łyżka śmietany
Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyj.
Pozostaw parę liści rzodkiewek do dekoracji. Pieczarki oczyść i pokrój w
plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni roztop masło,
dodaj szczyptę pieprzu i pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty,
potem dodaj rzodkiewki. Wymieszaj wszystko dokładnie, zalej odrobiną wody,
przykryj i duś na średnim ogniu 10 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, aby
warzywa nie przypaliły się i nie przywarły do dna patelni. Liście rzodkiewki
drobno posiekaj w paseczki i dorzuć na patelnię wraz z wyciśniętym sokiem z
cytryny kilka minut przed końcem duszenia. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia,
dodaj do duszonych warzyw śmietanę i 3/4 łyżeczki soli. Uduszone rzodkiewki
powinny być jędrne i lekko chrupiące. Tak przyrządzane rzodkiewki możesz
podawać na obiad do młodych ziemniaków z koperkiem lub z białym pieczywem jako
danie główne na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz