PAKORA, CZYLI WARZYWA SMAŻONE W CIEŚCIE

·        ¾ kg różnych warzyw (kalafior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz oliwki)
·        ½ szklanki białej mąki
·        ½ szklanki mąki sojowej
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka pieprzu ziołowego
·        1 łyżeczka curry (niekoniecznie)
·        ½ l oleju do smażenia
Wszystkie suche składniki z jedną łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo wodę (około 2 szklanek), tak aby powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki. Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan w cienkie plasterki. Oliwki zostaw w całości. Możesz też kawałki warzyw ponatykać na patyczki, w ten sposób powstaną wspaniałe wegetariańskie szaszłyki. Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu. Kawałki warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu pozwól obcieknąć nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką warstwą. Smaż na niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od wielkości garnka i płomienia. Pakora nadaje się na przystawkę lub jako danie główne. Wtedy można ją podać z gorącym sosem pomidorowo-warzywnym w małych miseczkach. Każdy będzie sobie w nim maczał warzywa.

Marek Nowak. Martwa natura z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz