·
¾ kg różnych
warzyw (kalafior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz oliwki)
·
½ szklanki
białej mąki
·
½ szklanki mąki
sojowej
·
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
·
1 łyżeczka
pieprzu ziołowego
·
1 łyżeczka curry
(niekoniecznie)
·
½ l oleju do
smażenia
Wszystkie suche składniki z jedną
łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo wodę (około 2 szklanek), tak aby
powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki. Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w
różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan
w cienkie plasterki. Oliwki zostaw w całości. Możesz też kawałki warzyw
ponatykać na patyczki, w ten sposób powstaną wspaniałe wegetariańskie
szaszłyki. Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu.
Kawałki warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu pozwól obcieknąć
nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką warstwą. Smaż na
niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od wielkości garnka i
płomienia. Pakora nadaje się na przystawkę lub jako danie główne. Wtedy można
ją podać z gorącym sosem pomidorowo-warzywnym w małych miseczkach. Każdy będzie
sobie w nim maczał warzywa.
Marek Nowak. Martwa natura z warzywami.
Marek Nowak. Martwa natura z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz