MARYNOWANA SAŁATKA WARZYWNA

·        1kg białej kapusty
·        1 kg świeżych ogórków
·        1 kg pomidorów
·        ¼ kg cebuli
·        ½ kg papryki
·        ½ kg kwaskowych jabłek
·        kilka ząbków czosnku
·        listek laurowy
·        olej
·        ocet winny
·        cukier, sól
Kapustę poszatkować i przez kilka minut obgotować (krótko, żeby się nie rozpadła ). Zestawić z ognia i starannie osączyć. Dodać pokrojone w plasterki ogórki, jabłka, cebulę, pomidory, czosnek i paprykę pokrojoną w paseczki, posolić. Przygotować zalewę, biorąc 1 szklankę octu na 2 szklanki oliwy. Do każdego słoika włożyć 1-2 listki laurowe. Sałatkę ubić lekko w słoikach, zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 minut.

Robert Spear Dunning. Warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz