·
1kg białej
kapusty
·
1 kg świeżych
ogórków
·
1 kg pomidorów
·
¼ kg cebuli
·
½ kg papryki
·
½ kg kwaskowych
jabłek
·
kilka ząbków
czosnku
·
listek laurowy
·
olej
·
ocet winny
·
cukier, sól
Kapustę poszatkować i przez kilka minut
obgotować (krótko, żeby się nie rozpadła ). Zestawić z ognia i starannie
osączyć. Dodać pokrojone w plasterki ogórki, jabłka, cebulę, pomidory, czosnek
i paprykę pokrojoną w paseczki, posolić. Przygotować zalewę, biorąc 1 szklankę
octu na 2 szklanki oliwy. Do każdego słoika włożyć 1-2 listki laurowe. Sałatkę
ubić lekko w słoikach, zalać zalewą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20
minut.
Robert Spear Dunning. Warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz