·
4 bakłażany
·
4 łyżki tartej bułki
·
6 łyżek oliwy
·
50 g oliwek czarnych
·
200 g sera mozzarella
·
1 papryka czerwona
·
50 g masła
·
2 pomidory
·
1 papryka żółta
·
25 g kaparów
·
2 filety anchois
·
1 pęczek pietruszki
·
1 łyżka oregano
Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić,
wycinając miąższ tak aby została tylko warstwa jedno centymetrowa przy skórce.
Wnętrze bakłażanów osolić, oprószyć pieprzem i posmarować dwiema łyżkami oliwy.
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić
na małe kawałki. Opalić papryki nad ogniem, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i
drobno pokroić. Umytą zieloną pietruszkę drobno pokroić, oliwki i kapary
wydrylowane, pociąć na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois. Wymieszać w misce
farsz: tartą bułkę, oliwki, kapary, zieloną pietruszkę, oregano i anchois.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszać. Napełnić bakłażany
farszem, kładąc na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na
posmarowanej oliwą blasze i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180°C, pilnując aby się za bardzo nie podpiekły (bakłażany łatwo
się przypalają). Na 5-8 minut przed końcem zapiekania posypać kawałkami sera
mozarella. Podawać gorące.
Porcja przeznaczona jest dla czterech osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz