BAKŁAŻANY FASZEROWANE

·        4 bakłażany
·        4 łyżki tartej bułki
·        6 łyżek oliwy
·        50 g oliwek czarnych
·        200 g sera mozzarella
·        1 papryka czerwona
·        50 g masła
·        2 pomidory
·        1 papryka żółta
·        25 g kaparów
·        2 filety anchois
·        1 pęczek pietruszki
·        1 łyżka oregano
Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić, wycinając miąższ tak aby została tylko warstwa jedno centymetrowa przy skórce. Wnętrze bakłażanów osolić, oprószyć pieprzem i posmarować dwiema łyżkami oliwy. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Opalić papryki nad ogniem, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i drobno pokroić. Umytą zieloną pietruszkę drobno pokroić, oliwki i kapary wydrylowane, pociąć na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois. Wymieszać w misce farsz: tartą bułkę, oliwki, kapary, zieloną pietruszkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszać. Napełnić bakłażany farszem, kładąc na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, pilnując aby się za bardzo nie podpiekły (bakłażany łatwo się przypalają). Na 5-8 minut przed końcem zapiekania posypać kawałkami sera mozarella. Podawać gorące.
Porcja przeznaczona jest dla czterech osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz