BAKŁAŻAN PIKANTNY


·        2 duże bakłażany
·        2,5 cm korzenia świeżego korzenia imbiru
·        1 łyżeczka nasion kminku
·        45 dag pomidorów
·        1 łyżka stołowa oliwy
·        4 ząbki czosnku
·        łyżeczka zmielonej kolendry
·        łyżeczka zmielonego kardamonu
·        liście świeżej kolendry
·        sól, pieprz
·        szklanka wody
Obrać ze skórki i pokroić pomidory. Obrać i zmiażdżyć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce korzeń imbiru. Oczyścić bakłażany, wydrążyć i pokroić je na kawałki wielkości palca. Smażyć w oliwie przez około 5 minut, aż zbrązowieją. Odsączyć z tłuszczu. Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojone pomidory, cały czas mieszając dodać, nasiona kminku, starty imbir, zmiażdżony czosnek, kolendrę, kardamon, a na końcu dodać wodę. Przykryć pokrywką i dusić przez około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec duszenia dodać kawałki obsmażonego bakłażana i dusić jeszcze około 5-10 minut. Przybrać liśćmi kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz