·
2 duże bakłażany
·
2,5 cm korzenia świeżego
korzenia imbiru
·
1 łyżeczka nasion kminku
·
45 dag pomidorów
·
1 łyżka stołowa oliwy
·
4 ząbki czosnku
·
łyżeczka zmielonej kolendry
·
łyżeczka zmielonego kardamonu
·
liście świeżej kolendry
·
sól, pieprz
·
szklanka wody
Obrać ze skórki i pokroić pomidory. Obrać i zmiażdżyć ząbki
czosnku, zetrzeć na tarce korzeń imbiru. Oczyścić bakłażany, wydrążyć i pokroić
je na kawałki wielkości palca. Smażyć w oliwie przez około 5 minut, aż
zbrązowieją. Odsączyć z tłuszczu. Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojone pomidory,
cały czas mieszając dodać, nasiona kminku, starty imbir, zmiażdżony czosnek,
kolendrę, kardamon, a na końcu dodać wodę. Przykryć pokrywką i dusić przez
około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec duszenia dodać kawałki
obsmażonego bakłażana i dusić jeszcze około 5-10 minut. Przybrać liśćmi
kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz