GRZYBOWY QUICHE

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 20 dag koźlarzy i podrzybków pokrojonych w paski
  • garść ryżu lub grochu
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • sół, pieprz
  • tarta gałka muszkatałowa
  • 1/3 kostki masła
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłuj spód widelcem, przykryj papierem pergaminowym i wypelnij wierzch suchym grochem lub ryżem. Wstaw do pieca nagrzanego do 160st.C i piecz 20 minut. W tym czasie obsmaż na maśle cebulę, czosnek i grzyby przyprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ostudź. Jajka i żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietanką i przypraw solą i gałką muszkatałową. Grzyby wymieszaj z jajkami i śmietaną. Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z grochem i wlej wymieszaną masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piecz minimum 45 minut, aż całość będzie dobrze ścięta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz