MAKARON ZAPIEKANY PO ŻYDOWSKU

  • 25 dag makaronu w kształcie wstążek
  • 4 jaja
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka starta z całej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 dag półtłustego twarogu
  • 1 pojemnik (250 g) śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka rodzynek
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 łyżka oleju
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Jaja ubić z cukrem, dodać aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, śmietanę i mleko. Zmiksować. Wymieszać powstałą masę z makaronem i rodzynkami i przełożyć do natłuszczonej formy. Wierz posypać cynamonem. Zapiekać 9bez przykrycia) ok. 60 minut w gorącym piekarniku. Podawać na gorąco.
Reuben Rubin. Pascha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz