SURÓWKA BIAŁO-CZERWONA

  •  500 g kapusty białej
  • 350 g kapusty czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 50-80 g rodzynek
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, cukier, pieprz do smaku
Obie kapusty opłukane i osuszone rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, dajemy do jednego naczynia, wsypujemy pół łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, umyte i sparzone we wrzątku rodzynki, 3/4 ilości posiekanej pietruszki i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej 1 godzinę. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki.

Mati Klarwein. Martwa natura z czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz