- 500 g kapusty białej
- 350 g kapusty czerwonej
- 100 g cebuli
- 50-80 g rodzynek
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, cukier, pieprz do smaku
Obie kapusty opłukane i osuszone rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, dajemy do jednego naczynia, wsypujemy pół łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, umyte i sparzone we wrzątku rodzynki, 3/4 ilości posiekanej pietruszki i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej 1 godzinę. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki.
Mati Klarwein. Martwa natura z czerwoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz