RACUCHY Z RICOTTY
Na 10-15 sztuk:
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka porto
- 20 dag sera ricotta
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na 30 minut. Gdy wchłonie alkohol, przekładamy ją na deskę i siekamy. Ricottę wkładamy do innej miski. Dodajemy cukier i roztrzepane jajo. Dodajemy mąkę i żurawinę oraz alkohol z moczenia żurawin. Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, przewracamy w czasie smażenia, by nabrały złotego koloru z obu stron. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Abbey Ryan. Martwa natura z żurawiną i pomarańczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz