RACUCHY Z RICOTTY

Na 10-15 sztuk:

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka porto
  • 20 dag sera ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder
Żurawinę zalewamy w misce alkoholem i odstawiamy na 30 minut. Gdy wchłonie alkohol, przekładamy ją na deskę i siekamy. Ricottę wkładamy do innej miski. Dodajemy cukier i roztrzepane jajo. Dodajemy mąkę i żurawinę oraz alkohol z moczenia żurawin. Do dużego garnka wlewamy olej, podgrzewamy. Dwiema łyżkami formujemy z ciasta podłużne kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, przewracamy w czasie smażenia, by nabrały złotego koloru z obu stron. Wyjmujemy na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Abbey Ryan. Martwa natura z żurawiną i pomarańczą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz