KREM BURACZKOWY

  • 5-6 buraczków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • łyżka octu winnego 6%
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • śmietanka 18%
  • szczypiorek
Do bulionu rzucić listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Zagotować, dodać ocet i przyprawić do smaku. Następnie wymieszać w miseczce kilka łyżek zupy ze śmietanką, wlać do garnka i wymieszać. Wyjąć listek laurowy i ziarenka ziela. Zupę i warzywa zmiksować na krem. Podawać z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.


Jo Bradney. Martwa natura z czerwonymi burakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz