KREM BURACZKOWY
- 5-6 buraczków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 litry bulionu warzywnego
- łyżka octu winnego 6%
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- śmietanka 18%
- szczypiorek
Do bulionu rzucić listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Zagotować, dodać ocet i przyprawić do smaku. Następnie wymieszać w miseczce kilka łyżek zupy ze śmietanką, wlać do garnka i wymieszać. Wyjąć listek laurowy i ziarenka ziela. Zupę i warzywa zmiksować na krem. Podawać z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Jo Bradney. Martwa natura z czerwonymi burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz