- 200 g mąki
- szklanka wody
- 50 g masła
- 3 roztrzepane jajka
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Martwa natura z ciasteczkami churros. Artysta nieznany.
Churro (także: porras, calentitos, papitas, kat.
xurro) – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego
prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.
Wytwarzany
z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się z mąki
pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także
w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich
stanach USA, Francji (tu
zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz
w Turcji.
Churros
sprzedawane są w specjalnych sklepach
zwanych Churrería (w Katalonii Xurreria), zlokalizowanych
na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i
innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii
przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w
filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con
churros (w Katalonii xurros i xocolata). Tradycyjnie wita się
nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej.
Zwykle
posypuje się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je
także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do
polskich pączków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz