CHURROS


  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • 50 g masła
  • 3 roztrzepane jajka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Ciasto przygotować poprzedniego dnia:  zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Mieszać, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Trochę ostudzić i dokładnie wymieszać jajka. Odstawić. Następnego dnia rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Gorące ciastka osuszyć na papierze, posypać cukrem pudrem.

Martwa natura z ciasteczkami churros. Artysta nieznany.

Churro (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.
Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji.
Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería (w Katalonii Xurreria), zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Katalonii xurros i xocolata). Tradycyjnie wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej.

Zwykle posypuje się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz