KOTLETY Z KALAFIORA I BROKUŁÓW
- 75 dag ziemniaków
- 80 dag kalafiora
- 40 dag brokułów
- 1 jajko
- 15 dag mąki
- sól, biały pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- olej
sos:
- 1 cebula
- 3 płaskie łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka curry
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 25 ml śmietanki kremówki
Ziemniaki gotuj 20 minut. Kalafior wrzuć osolony na wrzątek, gotuj 10 minut, w połowie czasu dodaj brokuły. Odcedź, przelej zimną wodą. Ziemniaki obierz, przeciśnij przez prasę. Ostudzone ziemniaki połącz z jajkiem i mąką, przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyrób masę. Włóż do niej 45 dag małych różyczek kalafiora i brokułów. Uformuj małe kotleciki i smaż na oleju. Przygotuj sos: posiekaj cebulę, zeszklij na maśle. Oprósz mąką i curry, zasmaż. Dolej bulion. Zagotuj i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Dodaj śmietankę, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Podaj jako dodatek do kotlecików i reszty jarzyn.
Alfred Hirv. Martwa natura z kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz