KOTLETY Z KALAFIORA I BROKUŁÓW


  • 75 dag ziemniaków
  • 80 dag kalafiora
  • 40 dag brokułów
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki
  • sól, biały pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • olej
sos:

  • 1 cebula
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 25 ml śmietanki kremówki
Ziemniaki gotuj 20 minut. Kalafior wrzuć osolony na wrzątek, gotuj 10 minut, w połowie czasu dodaj brokuły. Odcedź, przelej zimną wodą. Ziemniaki obierz, przeciśnij przez prasę. Ostudzone ziemniaki połącz z jajkiem i mąką, przypraw solą, pieprzem i gałką. Wyrób masę. Włóż do niej 45 dag małych różyczek kalafiora i brokułów. Uformuj małe kotleciki i smaż na oleju. Przygotuj sos: posiekaj cebulę, zeszklij na maśle. Oprósz mąką i curry, zasmaż. Dolej bulion. Zagotuj i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Dodaj śmietankę, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Podaj jako dodatek do kotlecików i reszty jarzyn.

Alfred Hirv. Martwa natura z kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz