OKRUSZKOWIEC Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI


  • 1/2 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • ok. 150 g mieszanki migdałów, pestek słonecznika i płatków owsianych
  • 1 kg smażonych jabłek (musu)
  • 200 g jeżyn
Z mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru i masła zrobić okruszki, ugniatając ciasto palcami lub rozcierając widelcem. Dodać jajka i zlepić ciasto w większe okruchy (np. rozmieszać nożem lub widelcem). Na wysmarowaną tłuszczem dużą, prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć warstwę okruchów (z ok. połowy ilości), na nią mus jabłkowy i jeżyny. Do drugiej porcji okruchów dodać mieszankę migdałów, pestek słonecznika i płatków owsianych, wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 st.C.

Jessica Brown. Jeżyny w srebrnej misie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz