KASZA Z BOCZNIAKAMI
- 25 dag kaszy perłowej
- 20 dag serka mascarpone
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 kieliszki półwytrawnego białego wina
- 1/2 kg boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- olej słonecznikowy
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyte, pozbawione ogonków boczniaki kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy na cienkie piórka i smażymy na oleju, aż zacznie się szklić. Wrzucamy boczniaki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mascarpone i wino. Lekko podgrzewamy. Wsypujemy kaszę oraz pokrojoną drobno natkę i mieszamy.
Bogdana Gołojuch. Grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz