KASZA Z BOCZNIAKAMI


  • 25 dag kaszy perłowej
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 kieliszki półwytrawnego białego wina
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyte, pozbawione ogonków boczniaki kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy na cienkie piórka i smażymy na oleju, aż zacznie się szklić. Wrzucamy boczniaki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mascarpone i wino. Lekko podgrzewamy. Wsypujemy kaszę oraz pokrojoną drobno natkę i mieszamy.

Bogdana Gołojuch. Grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz