BOCZNIAKI Z SAŁATĄ
- 1 główka ulubionej sałaty, np. lodowej lub mix sałat
- 1/2 kg boczniaków
- ok. 10 dag mozzarelli w kawałku lub tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
- sól, pieprz
- ew. sos czosnkowy
Boczniaki i sałatę, jeśli trzeba, myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na duże kawałki i rozkładamy na talerzach. Boczniaki kroimy na paski. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę i mieszając smażymy boczniaki przez 2 minuty. Kiedy lekko zbrązowieją wyłączamy ogień i dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Puki są cieple posypujemy mozzarellą. Opcjonalnie polewamy sosem czosnkowym.
Jerzy Kapłański. Grzyby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz