BOCZNIAKI Z SAŁATĄ


  • 1 główka ulubionej sałaty, np. lodowej lub mix sałat
  • 1/2 kg boczniaków
  • ok. 10 dag mozzarelli w kawałku lub tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz 
  • ew. sos czosnkowy
Boczniaki i sałatę, jeśli trzeba, myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na duże kawałki i rozkładamy na talerzach. Boczniaki kroimy na paski. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę i mieszając smażymy boczniaki przez 2 minuty. Kiedy lekko zbrązowieją wyłączamy ogień i dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Puki są cieple posypujemy mozzarellą. Opcjonalnie polewamy sosem czosnkowym.

Jerzy Kapłański. Grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz