- 200 g miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj, żeby zachować między ciasteczkami odległość, bo rosną w trakcie pieczenia). Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób odciśniesz wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piecz około 15 minut, aż będą złociste.
Paul Gauguin. Martwa natura z pomarańczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz