CIASTECZKA POMARAŃCZOWE


  • 200 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj, żeby zachować między ciasteczkami odległość, bo rosną w trakcie pieczenia). Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób odciśniesz wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piecz około 15 minut, aż będą złociste.

Paul Gauguin. Martwa natura z pomarańczami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz