SAŁATKA Z BOBU I KAPARÓW


  • 500 g bobu
  • 3-4 łyżki kaparów ze słoika
sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • listki rukoli do dekoracji
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną gałki muszkatołowej. Bób ugotuj w posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelej zimną wodą. Dokładnie odsącz i obierz ze skórek. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.

Pieter Claesz. Martwa natura z miską kaparów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz