- 500 g bobu
- 3-4 łyżki kaparów ze słoika
sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- cukier
- listki rukoli do dekoracji
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną gałki muszkatołowej. Bób ugotuj w posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelej zimną wodą. Dokładnie odsącz i obierz ze skórek. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.
Pieter Claesz. Martwa natura z miską kaparów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz