- 50 ml oleju roślinnego
- 50 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 20 g cukru
- mąka
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 świeże figi
- 50 g sera typu roquefort
W misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka. Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.
Pierre Auguste Renoir. Figi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz