NALEŚNIKI Z FIGAMI I SEREM PLEŚNIOWYM


  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 świeże figi
  • 50 g sera typu roquefort
W misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka. Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.

Pierre Auguste Renoir. Figi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz