DIETETYCZNA SZARLOTKA NA ORKISZOWYM SPODZIE

Orkiszowe ciasto:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
  • 10 dag masła 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa jabłkowa:
  • 1/2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
  • 1/2 kg jabłek
  • cynamon
Do miski przesypać mąkę z orkiszu. Dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia na około 60 minut. Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej orkiszowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. Kolejne jabłka również obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową, a na niej rozłożyć plasterki jabłek. Wierzch ciasta posypać cynamonem i włożyć do piekarnika. Całość piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 180 st.C.

John F. Francis. Martwa natura z jabłkiem, ciastem i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz