- 400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30%
- 300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
- 2 cebule
- 1 duży pęczek koperku
- sól, biały pieprz
- masło do smażenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łososia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie - będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zaszklij na patelni z rozgrzanym masłem. Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków. W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.
Tschukida Bakusen. Łosoś, śledzie i sardynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz