ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA


  • 400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30%
  • 300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól, biały pieprz
  • masło do smażenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łososia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie - będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zaszklij na patelni z rozgrzanym masłem. Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków. W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.

Tschukida Bakusen. Łosoś, śledzie i sardynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz