SMAŻONE SAJGONKI Z OWOCAMI MORZA


  • 25 dag cienkiego makaronu ryżowego
  • 10-12 suszonych grzybków chińskich
  • 10-12 dag posiekanych paluszków krabowych
  • 25 dag posiekanych krewetek
  • 1 posiekana cebula
  • 4 posiakane szalotki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • 1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
  • 1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmróż placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu.

Irena Hulboj. Kartki z podróży - Wietnam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz