SZARE KLUSKI


  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jako
  • 30 dag maki ziemniaczanej
  • sól
1/2 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Przełożyć je na sitko, aby odciekła woda. Następnie wodę zlać, jeżeli na spodzie pozostanie krochmal to należy go dodać do startych ziemniaków. Pozostałe ziemniaki obrać i ugotować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Gdy będą letnie dodać do nich starte surowe ziemniaki, jako i mąkę ziemniaczaną. Ciasto dokładnie wyrobić.  Następnie zrobić wałek o średnicy około 2 cm i kroić go na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Z każdego placka ciasta zrolować kluskę. Gotowe kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną pogotować jeszcze chwilkę i wyjmować. Ciemne kluski można podawać z różnymi sosami, mięsami i dodatkami.

Albert Samuel Anker. Mleko, kawa i ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz