PYSZNE SPAGHETTI


  • 2 puszki pomidorów (całych bez skórki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • ok. 50 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag żółtego sera
Na głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek i obrany, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Cały czas mieszając zrumienić go. Dodać pomidory z puszek, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnić pomidory, np. tłuczkiem do ziemniaków i dusić jeszcze 15 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać bazylię, oregano, tymianek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, przed odcedzeniem do wody dodać 1 łyżkę oleju, wtedy makaron nie będzie się sklejał. Makaron rozłożyć na talerzach, polać go sosem pomidorowym i posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Podawać na ciepło.

Christine Fortner. Pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz